Miljø & Teknikk - forsiden

Miljø&Teknikk 2016

Fjerne ugress uten kjemikalier

Agronomutdannede Johan K. Rud fra firmaet Heatweed løftet frem at det koster milliarder hvert år å bekjempe ugress i Norge. Og spør samtidig; hva vil det koste å ikke fjerne ugresset?
_DSC8102heatweed, Johan Kristian Rud
Foto: Mads Huseby

 Poenget er å legge inn kostnader utover etablering av f.eks et grøntanlegg. - Et sentrumsområde uten vedlikehold og ugressbekjempelse blir et byområde uten gjester, uten kunder som blir litt lenger i byen enn de hadde tenkt. Et område som ikke er vedlikeholdt innbyr ikke til å sitte ute på kafe, det fører til generell tapt omsetning for næringslivet, ikke bare for kafeen.

Rud skiller mellom bruk av plantevernmidler, mekanisk fjerning og termisk fjerning. Han slår et slag for løsningen til Heatweed. -Vi kan bekjempe ugress i områder med almenn ferdsel uten plantevernmidler.

Heatweeds metode er basert på bruk av varmt vann i riktig temperatur, uten sterkt trykk. -En kraftig regnbyge har mye høyere trykk, sier Rud. De ulike Heatweedmodellen kan fjerne ugress på en skånsom måte, og du kommer lett til i kriker og kroker. Rud viste til Gøteborg som benytter varmt vann. Byens ugressbekjempelse har blitt rimeligere, og kommunen har fått et redskap med høyere kapaisitet enn ved bruk av de andre metodene.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut