Miljø & Teknikk - forsiden

Miljø&Teknikk 2016

Mjøsanlegget en Purac-suksess

Matavfall er en verdifull ressurs. Det vet Purac og det erfarer Mjøsanlegget AS på Lillehammer. Lezsek Zandura, regional sales manager i Purac presenterte det nye Mjøsanlegget på Miljø & Teknikk-messen torsdag. Anlegget produserer biogass til drivstoff og strømproduksjon, gjødsel til ny mat og kompost til ny jord.

_DSC8769Lezsek Zadura, purac
Foto: Mads Huseby

Anlegget som ble satt i drift i år 2000 ble utvidet og oppgradert i 2015. Anlegget har i dag kapasitet til å behandle 30 000 tonn matavfall. Før utvidelsen ble ca. 14 000 tonn matavfall behandlet årlig. Purac som har lang erfaring med produksjon av biogass. Oppgaven var blant annet å øke kapasiteten, sikre en god og robust forbehandling, sørge for høy kvalitet og 100 prosent

Mjøsanlegget AS er et anlegg hvor matavfall gjøres om til våtgjødsel, kompost og biogass. Matavfallet kommer fra 246 000 innbyggere i de 18 kommunene som eier anlegget via interkommunale avfallsselskap, i tillegg til matavfall fra næringslivet som storhusholdninger, dagligvareforretninger, restauranter og hoteller

Anlegget er et resultat av et økende ønske om miljøvennlig behandling av avfall på starten av 1990-tallet, blant annet opp mot OL på Lillehammer i 1994. Miljøverndepartementet ga støtte til et pilotprosjekt for behandling av avfall i større sammenhengende områder i Hedmark og Oppland.

Det resulterte i at avfall hos husholdningene ble sortert, deriblant mat. På slutten av 90-tallet så en på mulighet til å få til en felles behandling av matavfall i Mjøsområdet, og Hias (Hedmarken), GLØR (Lillehammer og Sør- Gudbrandsdalen) og GLT-avfall (Gjøvik, Land, Toten) gikk sammen om å opprette Mjøsanlegget.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut